SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Med nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelar

Edgelösningar ökar i snabbt takt. Här är de viktigaste sakerna att tänka på för att lyckas, skriver Daniel Breum, Nordenchef på Vertiv.
Att flytta ut beräkningskapacitet och datalagring till kanten av nätverken kallas som du säkert vet för ”edge computing”. Hittills är det en strategi som främst omnämnts i samband med IoT-implementationer, men det finns även gott om andra användningsfall. Tillgång till snabba trådlösa internetförbindelser och strävan efter att digitalisera allt mer av verksamheten gör att många företag funderar på edgelösningar.

Den senaste omvälvande tiden med enormt mycket distansarbete har inneburit ökad användning av videokonferenser och andra digitala tjänster. Enligt Gartner har nästan hälften av alla organisationer ”omplacerat” minst 81 procent av sina anställda till distansarbete. Anledning till allt det här är naturligtvis att de anställda ska kunna vara produktiva under de nya omständigheterna.
[https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2020-04-14-gartner-hr-survey-reveals-41--of-employees-likely-to-]

Det här har medfört att företag kämpar med ökad användning av virtuella privata nätverk (VPN), belastningstoppar för molntjänster och diverse säkerhetsproblem. För att inte tala om nya och ökade behov av support. Även de här faktorerna medför ett ökat intresset för edgelösningar, som en strategi för att förbättra anställdas kommunikation från hemmen.

Ytterligare en faktor är att datacenter i allt högre utsträckning blir portabla. Ett exempel är smidiga flyttbara lösningar för sjukvården som erbjuder ultralåga fördröjningar. För sådana verksamheter är små datacenter placerade i containrar utanför lämpliga byggnader högintressanta.

Stora vinster från nya tekniklösningar kommer så klart inte utan priset av nya arbetssätt och behov av nya verktyg. Lägg till det att den nya situationen i samhället medför nya krav. Här är de viktigaste kraven:

• Vissa datacenter för så kallad colocation, alltså att flera kundföretag kör IT-drift där, begränsar den fysiska tillgången till lokalerna på grund av coronapandemin. Det ställer högre krav på mjukvara för övervakning och administration.
• Även en utveckling mot att datacenter i kanten av nätverken får mer centrala roller, i stället för stödjande roller, ställer nya krav på verktyg för övervakning och administration. Att det handlar om fjärrlösningar är självklart, både för edgeinstallationer och för datacenter för colocation.
• En ökning av fjärrlösningar gör att en stor mängd nya data från driftsövervakning kommer att genereras. Det handlar inte minst om en stor mängd noteringar och alarm om olika händelser. Det behövs nya verktyg för att hantera och analysera dessa data.
• Snabba förbindelser blir allt viktigare, i takt med att IT-resurser sprids ut allt mer.

De här kraven ska inte enbart ses som en ytterligare belastning för att sköta IT, utan som möjliggörare för att genomföra nya sätt att arbeta och att prova nya affärsmodeller. Den som väljer rätt verktyg för att genomföra förändringarna kommer att bli vinnare.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-29
Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024Jämför hotell i Stockholm, Göteborg och MalmöAmazon Bedrock grunden för AI-boomen
2024-04-26
Länken i framgångsrikt partnerskapIndustridatorers roll i tuffa driftmiljöerSkyddsslang ECOLINEMjölby en av orterna som får ny utbildningsformCognizants innovations­program Bluebolt
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap